top of page

De Rijp 

De Rijp is een dorp en voormalige gemeente in de gemeente Alkmaar. De Rijp werd rond het einde van de 13de eeuw gesticht. De plaatsnaam ook we; bekent als de ‘oeverrand’. De Rijp ontstond aan het zuidelijke gedeelte van de dijk ten opzichten van het schermeiland. De plaats was in de 17de, 18de en 19de eeuw zeer welvarend dankzij walvistaart (kleine visserijen), haringvisserijen en de verwerking van Heppen. De walvistaarten waren mede ontstaan door het gevolg van de teruglopen inkomsten uit de haringvisserij. De schepen voerden niet goed uit van de rijp maar vanuit de Zaan en later het IJ.

De Rijp 15 minuten vanaf het Valerius Boutique Hotel

Purmerend 

Purmerend ligt in de gemeente Waterland. Het is een leuke en sfeervolle stad waarbij er op de Koemarkt leuke cafés en restaurants zijn. Daarnaast ligt de stad gunstig ten opzichte van de stad Amsterdam. Elke dinsdag is er ook een leuke en gezellige markt in de binnenstad wat erg gezellig is, de markt begint om 08:30 ´s ochtend tot 14:00 's middags.

Purmerend 25 minuten vanaf Valerius Boutique Hotel

Marken

Marken kreeg regelmatig te maken met overstromingen. Daarom bouwde inwoners hun huizen op terpen (opgeworpen hoogte waarop mensen vroeger woonden). Deze karakteristieke huisjes vindt u nergens anders terug ter wereld. In de 13de eeuw werd marken tijdens een storm van het vaste land gescheiden en is daardoor een schiereiland geworden. Daarna volgde een periode van eeuwenlange isolaties voor de inwoners die leefde van de visserijen. Marken werd in 1957 pas weer verbonden met een dijk tegen het vaste land. Ondanks dit houd het dorp zijn eigen authentieke karakter en hun eigen tradities.

marken - 35 minuten van Valerius Boutique Hotel

De Middenbeemster

De Middenbeemster is een dorp in de gemeente Beemster, wat ligt in de provincie Noord-Holland. De Middenbeemster is het oudste dorp van de Beemster. Door een aanleg van een rechthoekig plein in 1610 en daarnaast de bouw van de kerk in 1623 aan dit plein, ontstond er al snel een buurt die groter was dan de meeste buurten in de Beemster die sinds de droogmaking waren ontstaan. De kerk, de eerste protestante en de Beemsterse kerk werd door de stadsarchitect van Amsterdam Henkdrick de Keyser ontworpen. Het plein was aangelegd in het middenkavel van de Beemster, waarvan de plaatsnaam is afgeleid.

De Middenbeemster 20 minuten vanaf Valerius Boutique Hotel

Volendam

Volendam heette oorspronkelijk Folle(n)dam. Oorspronkelijk kwam hier de IJe of de E vandaan, waarvan de plaats Edam lag, in de Zuiderzee. In het jaar 1357 groeven de Edammers een kortere verbinding tussen de Zuiderzee en het Purmermeer. Daarna werd er voor de oude haven van Edam een dam aangelegd en werd de oude haven dicht gemaakt. Vandaar Folle(n)dam. Hierdoor kreeg Edam een nieuwe haven, het Oorgat. Al snel vestigden zich hier al boeren en vissers. Daarnaast bleven sommige grondmedewerkers na de beëindiging  van het graafwerk achter in nieuw ontstane dorp.

Volendam 30 minuten vanaf Valerius Boutique Hotel

Broek in Waterland

Broek in Waterland is een dorp in de gemeente waterland, het dorp ligt vlak bij Amsterdam richting het noorden, Tot 1991 was Broek in Waterland een zelfstandige gemeente met de keren uit Uitdam en Zuiderwoude. Het dorp heeft een beschermend dorpsgezicht. Sommige van de houten huizen waren vaak geschilderd in pasteltinten en werden versierd met deurkalf en hebben een ceremoniële voordeur. Ook zijn er huizen vanwege de slappe ondergrond altijd bestaande gebleven uit een houten constructie die ontworpen is door Hendrick de Keyser. Het dorp stond daarnaast in de 18de eeuw ook bekend om schoonheid, letterlijk en figuurlijk.

Broek in Waterland 30 minuten vanaf Valerius Boutique Hotel

De Beemster

De Beemster is een droogmakerij (polder) en een gemeente in de provincie Noord-Holland. De gemeente de Beemster maakte deel uit van de vervoerregio. Binnen de Beemster liggen namelijk verschillende dorpen zoals onder anderen de Middenbeemster, het oudste dorp van de gemeente Beemster. Daarnaast is de Beemster Unesco doordat er In de Beemster liggen vijf forten als onderdeel van de Stelling van Amsterdam, ook Werelderfgoed, waaronder het Fort bij Spijkerboor. Hier zijn dus twee Werelderfgoederen op één locatie gecombineerd.

 De Beemster 20 minuten vanaf Valerius Boutique Hotel

Edam

Edam ontstond bij een dam aan de IJe of E die in de Zuiderzee uitmondde. Omstreeks 1230 werden de zeegaten van de Zuiderzee afgedamd. Bij de dam moesten de goederen worden overgeladen en kon tol worden geheven. Zo kon Edam tot een handelsplaats uitgroeien. Scheepsbouw, haringvisserij en kaashandel brachten Edam tot grote bloei.

Volgens een legende zouden de Edammers in 1219 op een kruistocht de Haarlemmers te hulp zijn gekomen bij de belegering van Damietta in Egypte. Als beloning voor hun dappere optreden mochten de Edammers van de Duitse keizer drie sterren in hun wapen opnemen.

 Edam 30 minuten vanaf Valerius Boutique Hotel

Monnickedam

In 1355 verkreeg Monnickendam van de graaf van Holland, Willen V, handvesten en privileges, ook wel stadsrechten genoemd. Monnickendam vielen belangrijke voorrechten ten deel waardoor de stad samen met andere steden van Noord-Holland  goed op de kaart kwam te staan. De stad Monnickendam vormde hierdoor een eigen rechtskring met een eigen wetgeving en een eigen rechtspraak en een eigen bestuurder. Dit betekende het begin van een verdere groei.

Monnickendam 30 minuten vanaf Valerius Boutique Hotel

Haarlem

Haarlem is de hoofdstad van de Provincie Noord-Holland en behoort tot de middelgrote steden in de Randstad. Tot de gemeente Haarlem behoort de stad Haarlem en het westelijke deel van het dorp Spaarndam. Haarlem is daarnaast de grootste stad op Amsterdam na. Het centrum van Haarlem is erg groot daarnaast is er ook wekelijks een markt, zo is er op maandag en op zaterdag een warenmarkt op het houtplein wat een gezellig en sfeervol plein is.

Haarlem 30 minuten vanaf Valerius Boutique Hotel

Alkmaar

Alkmaar is een gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De gemeente bestond tot eind 2014 uit de stad Alkmaar, Oudorp en een deel van Koedijk. Het is een gezellige en sfeervolle gemeente waarbij er ook oude tradities worden laten zien, zo is er bijvoorbeeld elke vrijdag een kaasmarkt, waarbij er wordt laten zien hoe kazen vroeger gemaakt werden.

Alkmaar 25 minuten vanaf Valerius Boutique Hotel

Zaandam

In omgeving Zaandam zijn er verschillende activiteiten te doen. Zo is de Zaanse Schans in de buurt en gelegen aan de oostoever van de Zaan in de Kalverpolder. Het is een bekende openluchtattractie met jaarlijks honderdduizenden bezoekers. De Zaanse Schans is geen museum maar een vrije toegankelijk gebied dat begint in de jaren zestig  wat in de 20ste eeuw is ontstaan. Vanwege stadvernieuwingen en fabrieksuitbreidingen dreigde veel historische, veelal houten panden te worden gesloopt.

Zaandam 20 minten vanaf Valerius Boutique Hotel
bottom of page