Ook voor ontbijt, lunch en/of diner (reserveren gewenst). Of kom borrelen op ons dakterras.
De Rijp
De Rijp is een dorp en voormalige gemeente in de gemeente Alkmaar. De Rijp werd rond het einde van de 13de eeuw gesticht. De plaatsnaam ook wel bekend als de ‘oeverrand’. De Rijp ontstond aan het zuidelijke gedeelte van de dijk ten opzichte van het schermereiland. Het dorp was in de 17de, 18de en 19de eeuw zeer welvarend dankzij walvistaart (kleinschalige visserijen), haringvisserijen en de verwerking van hennep. De walvisvaart ontstond deels als gevolg van de afnemende inkomsten uit de haringvisserij. De schepen voeren niet vanuit De Rijp maar vanuit de Zaan en later het IJ.
Purmerend
Purmerend ligt in de gemeente Waterland. Het is een aangename en sfeervolle stad met gezellige cafés en restaurants op de koemarkt. Bovendien heeft de stad een gunstige ligging ten opzichte van Amsterdam. Elke dinsdag is er ook een leuke en levendige markt in het stadscentrum, die om 08:30 uur 's ochtends begint en tot tot 14:00 uur 's middags duurt.
Marken
Marken kreeg regelmatig te maken met overstromingen. Daarom bouwden inwoners hun huizen op terpen (opgeworpen hoogten waarop mensen vroeger woonden). Deze karakteristieke huisjes vindt u nergens anders ter wereld terug. In de 13de eeuw werd Marken tijdens een storm van het vaste land gescheiden en is daardoor een schiereiland geworden. Daarna volgde een periode van eeuwenlange isolaties voor de inwoners die leefden van de visserij. Marken werd pas in 1957 weer verbonden met het vasteland door middel van een dijk. Ondanks dit behoudt het dorp zijn eigen authentieke karakter en zijn eigen tradities.
De Middenbeemster
De Middenbeemster is een dorp in de gemeente Beemster, gelegen in de provincie Noord-Holland. Middenbeemster is het oudste dorp in de Beemster. De aanleg van een rechthoekig plein in1610, gevolgd door de bouw van de kerk in 1623 op dit plein, leidde snel tot de vorming van een buurt die groter was dan de meeste buurten in de Beemster die waren ontstaan sinds de drooglegging. De kerk, de eerste protestante Keyser- of Beemsterkerk werd ontworpen door de stadsarchitect van Amsterdam, Henkdrick de Keyser. Het plein werd aangelegd in het middenkavel van de Beemster, waarvan de plaatsnaam is afgeleid.
Volendam
Volendam heette oorspronkelijk Folle(n)dam. Aanvankelijk stroomde hier de IJe of E, waarlangs de plaats Edam zich bevond, in de Zuiderzee. In 1357 groeven de Edammers een kortere verbinding tussen het Purmermeer en de Zuiderzee. Daarna werd er een dam aangelegd voor de oude haven van Edam en werd de oude haven afgesloten; vandaar de naam Follendam. Op die manier kreeg Edam een nieuwe haven, het Oorgat. Al snel vestigden zich hier boeren en vissers. Bovendien bleven enkele grondwerkers achter in het nieuw ontstane dorp nadat het graafwerk was voltooid.
Broek in Waterland
Broek in Waterland is een dorp in de gemeente Waterland, gelegen vlakbij Amsterdam in noordelijke richting. Tot 1991 was Broek in Waterland een zelfstandige gemeente, inclusief de kernen Uitdam en Zuiderwoude. Het dorp heeft een beschermend dorpsgezicht, waarbij sommige van de houten huizen vaak geschilderd zijn in pasteltinten en zijn versierd met deurkalf en een ceremoniële voordeur hebben. Bepaalde huizen zijn vanwege de slappe ondergrond altijd blijven bestaan uit een houten constructie die is ontworpen door Hendrick de Keyser. Daarnaast stond het dorp in de 18e eeuw ook bekend om zijn schoonheid, zowel letterlijk als figuurlijk.
De Beemster
​
De Beemster is een droogmakerij (polder) en een gemeente in de provincie Noord-Holland. De gemeente de Beemster maakte deel uit van de vervoerregio. Binnen de Beemster liggen verschillende dorpen, waaronder de Middenbeemster, het oudste dorp van de gemeente Beemster. Bovendien staat de Beemster op de UNESCO Werelderfgoedlijst vanwege vijf forten die deel uitmaken van de Stelling van Amsterdam, ook een Werelderfgoed. Een van deze forten is het Fort bij Spijkerboor. Hier worden dus twee Werelderfgoederen op één locatie gecombineerd.
Edam
Edam ontstond bij een dam aan de IJe of E die uitmondde in de Zuiderzee. Omstreeks 1230 werden de zeegaten van de Zuiderzee afgedamd. Bij de dam moesten de goederen worden overgeladen en kon tol worden geheven. Zo kon Edam tot een handelsplaats uitgroeien. Scheepsbouw, haringvisserij en kaashandel brachten Edam tot bloei.
Volgens een legende zouden de Edammers in 1219 op een kruistocht de Haarlemmers te hulp zijn gekomen bij de belegering van Damietta in Egypte. Als beloning voor hun dappere optreden kregen de Edammers van de Duitse keizer toestemming om drie sterren in hun wapen op te nemen.
Monnickendam
In 1355 verkreeg Monnickendam van de graaf van Holland, Willen V, handvesten en privileges, ook wel stadsrechten genoemd. Monnickendam vielen belangrijke voorrechten ten deel, waardoor de stad, samen met andere steden van Noord-Holland prominent op de kaart kwam te staan. Als gevolg hiervan vormde de stad Monnickendam een eigen rechtskring met een eigen wetgeving, rechtspraak en bestuur. Dit markeerde het begin van een verdere groei.
Haarlem
Haarlem is de hoofdstad van de provincie Noord-Holland en behoort tot de middelgrote steden in de Randstad. Tot de gemeente Haarlem behoort de stad Haarlem en het westelijke deel van het dorp Spaarndam. Haarlem is tevens de grootste stad na Amsterdam. Het centrum van Haarlem is erg groot en daarnaast zijn er meerdere wekelijkse markten. Op maandag en zaterdag is er een warenmarkt op het Houtplein, dat bekend staat als een gezellig en sfeervol plein.
Alkmaar
Alkmaar is een gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Tot het einde van 2014 omvatte de gemeente de stad Alkmaar, Oudorp, en een deel van Koedijk. Het is een gezellige en sfeervolle gemeente waar oude tradities worden gekoesterd. Zo wordt er elke vrijdag een kaasmarkt gehouden, waar het oude ambacht van kaasmaken in ere wordt gehouden.
Zaandam
Zaandam is een bruisende stad gelegen in de provincie Noord-Holland. De stad maakt deel uit van de Zaanstreek en ligt aan de oevers van de Zaan-rivier. Met zijn rijke historie en unieke architectuur trekt Zaandam zowel locals als toeristen aan. Bekend om de karakteristieke Zaanse huisjes, houten molens en levendige winkelstraten biedt Zaandam een mix van traditie en moderniteit. Het stadscentrum herbergt diverse winkels, restaurants en culturele attracties, waaronder het indrukwekkende Inntel Hotels Zaandam met zijn opvallende gevel die bestaat uit gestapelde Zaanse huisjes. Of je nu geniet van een ontspannen wandeling langs de oevers van de Zaan, de lokale markten verkent of de historische bezienswaardigheden ontdekt, Zaandam heeft voor elk wat wils.