top of page
Zaanse-schans-Zaandam.jpg

De Zaanse schans

De Zaanse Schans is een uniek stukje Nederland met uit hout gesneden huisjes uit de 18de eeuw. 

Schansend 7
1509 AW Zaandam

De Stelling van Amsterdam.jpg

Stelling van Amsterdam

De Stelling van Amsterdam was een verdedigingslinie, gelegen op 15 tot 20 kilometer rond het centrum van de Nederlandse stad Amsterdam.

Bergerweg 1

1815 AC, Alkmaar 

De Bazaar.jpg

De Bazaar

De Bazaar (voorheen Beverwijkse Bazaar) is een grote overdekte markt in de Nederlandse stad Beverwijk. De Bazaar noemt zichzelf de 'grootste overdekte markt van Europa', De Bazaar is elke zaterdag en elke zondag geopend van 08.30 tot 18.00 uur.

Parallelweg

1948 NN, Beverwijk

De sluizen van IJmuiden.jpg

De sluizen van IJmuiden

De Sluizen van IJmuiden vormen bij IJmuiden de verbinding tussen het Noordzeekanaal en de Noordzee. Het sluizencomplex bestaat uit de Zuidersluis uit 1876, de Middensluis uit 1896, de Noordersluis uit 1929, de Spuisluis uit 1940, en het Gemaal uit 1975. 

Middensluisweg 2,

1975 AL, IJmuiden

Kaasmarkt Alkmaar.jpg

Kaasmarkt Alkmaar

De kaasmarkt van Alkmaar is natuurlijk dé trekpleister van de stad. Elke vrijdag, van april tot en met september, kunt u vanaf 10 uur 's ochtends zien hoe de kazen hier al eeuwenlang op dezelfde wijze verhandeld worden.

 Waagplein 2

1811 JP, Alkmaar

Eye museum Amsterdam.jpg

Eye Museum

Bij het Eye museum in Amsterdam zijn er het hele jaar door verschillende activiteiten. Zo kan er volop worden genoten van leuke films, theaters en nog veel meer.

IJpromenade 1

1031 KT, Amsterdam

Stolp boerderij de Eenhoorn.jpg

Eenhoorn

Stolpboerderij de Eenhoorn is het rijkste voorbeeld van de Middenbeemster en dateert uit 1968. Het woongedeelte is van baksteen en het achterwaarts uitgebouwde stalgedeelte van hout.

Middenweg 194a,

1462 HM Middenbeemster

De Heul Oostzaan.jpg

De Heul

De Heul in Oostzaan is een privé kinderboerderij, ponypark en speeltuin. Kids kunnen er terecht op woensdag en zaterdag van 12:00 tot 16:00 uur.

De heul 13 

1511 AJ, Oostzaan

Czaar Peterhuisje.jpg

Czaar Peterhuisje

Het Czaar Peterhuisje is één van de oudste houten huisjes van Nederland. Tegenwoordig is het een museum.

Krimp 23

1506 AA, Zaandam

olie molen de zoeker.jpg

Oliemolen De Zoeker

Oliemolen De Zoeker heeft ervoor gezorgd dat vereniging De Zaanse Molen werd opgericht. In 1926 werd de molen, staande in het open veld bij Zaandijk, getroffen door een windhoos. De zoveelste molen dreigde te verdwijnen.

Kalverringdijk 31

1509 BT, Zaandam

Uitkijk toren Zaanse Schans.jpg

Uitkijktoren Zaanse Schans

Aan de rand van de historische Zaanse Schans staat een volledig eikenhouten uitkijktoren. De toren biedt uitzicht op het Zaanse natuur- en industrielandschap.

Schansend 7

1509 AW, Zaandam

Molen de koker.jpg

Molen De Koker

Molen De Koker is een koren- en pelmolen aan het Oosteinde in Wormer. In het jaar 1866 werd de molen herbouwd en werd het ingericht als korenmolen. De molen wordt door vrijwillige molenaars regelmatig in bedrijf gesteld.

Oosteinde 14

1531 KD, Wormer

Molen de Schoolmeester.jpg

Molen De Schoolmeester

Deze molen is de laatste papiermolen ter wereld die nog werkt op windkracht. 

Guispad 3

1551 SX, Westzaan

Strand vondsten museum Castricum.jpg

Strandvondsten Museum

Op het mooiste plekje van Castricum, naast de ingang Zanderij van het Noord-Hollands Duinreservaat staat het Strandvondstenmuseum. Hier wordt, naast het strandjutten, ook veel aandacht geschonken aan andere Streekhistorische thema’s.

Geversweg 2A

1901 NW, Castricum

De Schermer.jpg

De Schermer

De molens die in het Land van Leeghwater stonden maalden water uit grote meren weg. Als laatst is De Schermer tussen 1633 en 1635 drooggemalen. Nu wonen en werken er mensen op. Veel van de molens zijn bewaard gebleven en zijn nu rijksmonumenten!

Noordervaart 2

1636 VL, Schermerhorn

Kaasmarkt Edam.jpg

Kaasmarkt Edam

In de middeleeuwen vormde de Edammer kaasmarkt het centrale punt in de stad. Hier brachten boeren hun kazen om te worden gewogen, verkocht en geëxporteerd naar het buitenland. Tegenwoordig is de boerenkaasmarkt in Edam in ere hersteld. Op woensdag van 10.30 tot 12.30 uur wordt hier in de zomer een toeristische versie van de kaasmarkt gehouden.

Jan Nieuwenhuizenplein 1135 WT, Edam

Industrieel-erfgoed-Hembrug.jpg

Het Hemburgterrein 

Hemburgterrein is een voormalig buurtschap en monumentaal industrieterrein. Het wordt tegenwoordig beschouwd als een deel van de Havenbuurt van Zaandam.

Hemkade 18

1506 PR, Zaandam

adamlookout de goede.jpeg

A'dam Lookout

A’dam look out is een observatiedek met een ongeëvenaard panoramisch uitzicht over Amsterdam.

Overhoeksplein 5,

1031 KS Amsterdam

Fort bij Spijkerboor.jpg

Fort bij Spijkerboor

Het Fort bij Spijkerboor ligt verscholen in het polderlandschap van de Beemster en bevindt zich vlakbij de grootste vesting van Amsterdam.

 Westdijk 46

1464 PC Westbeemster

Bezoekes centrum de Poelboerderij.jpg

De Poelboerderij

Het bezoekerscentrum de Poelboerderij is een boerderij waar verschillende activiteiten te beleven zijn. Zo zijn hier verschillende tentoonstellingen over planten, vogels en het dierenleven in een veenweidegebied, in het bijzonder het Wormer en Jisperveld.

Veerdijk 106

1531 MB, Wormer

Het museum de Molen.jpg

Het Molenmuseum

Het Molenmuseum is een museum over windmolens en over de geschiedenis van de molens in de Zaanstreek.

Kalverringdijk 30

1509 BT Zaandam

Houtzaagmolen het jonge schaap.jpg

Molen Het Jonge Schaap

Het Jonge Schaap is een houtzaagmolen aan de Zaanse Schans in de gemeente Zaanstad. De originele molen uit 1680 is in 1942 afgebroken. 

Kalverringdijk 31A,

1509 BT Zaandam

Roofvogelcentrum.jpg

Roofvogelcentrum

Roofvogelpark Diessen is een sfeervol en kleinschalig landschapspark van 1,5 ha. De vijver, de fruitboomgaard en de bloemenweide worden omgeven door een houtwal van inheemse bomen en struiken.

Volgerweg 14

1462 HP, Beemster

nijenburg.jpg

Nijenburg

Nijenburg is een prachtig stukje natuur waar je heerlijk kunt wandelen (met je hond) door bloemrijke weides met rietorchissen, dotterbloemen en koekoeksbloemen.

Volgerweg 14

1462 HP, Beemster

Kasteel Egmond.jpg

Kasteel Egmond

Kasteel Egmond of Slot op den Hoef is een voormalig kasteel (en stamslot van het Huis Egmond) gelegen in het hart van Egmond aan den Hoef in de gemeente BergenNoord-Holland.

Slotweg 46

1934 CN, Egmond

aan den Hoef

De Beeldentuin Nic Jonk.jpg

Beeldentuin 

In 1965 startte de kunstenaar Nic Jonk zijn eigen museum en beeldentuin in Grootschermer. 50 jaar later is het uitgegroeid tot een uniek kunstgebeuren waar kunst en natuur op onnavolgbare wijze met elkaar samengaan.

Haviksdijkje 5

1843 JG, Grootschermer

De Dijk van Volendam.jpg

De Dijk van Volendam

Volendam is vooral bekend door de palingvangst, de vele muzikanten die uit het dorp afkomstig zijn, FC Volendam en de Volendamse Dijk. 'Op de Dijk' bestaat uit Zuideinde, Haven en Noordeinde. Hier kun je vanzelfsprekend heerlijke broodjes paling eten terwijl je uitkijkt op de Volendammer vissersboten.

Noordeinde 35

1131 GB, Volendam

Simone Hoeve.jpg

Simonehoeve

De Simonehoeve is een originele kaasboerderij en klompenmakerij. Hier kunt u kijken hoe Hollandse kaas gemaakt wordt en hoe Hollandse klompen gesneden worden.

Wagenweg 2

1145 PW, Katwoude

beschuitstoren Wormer.jpg

De Beschuitstoren

De beschuitstoren is een toren oorspronkelijk uit de 17de eeuw. De toren diende voor beschuitbakkers, zodat er kon worden gewaarschuwd wanneer ze de ovens aan mochten zetten of dat ze de ovens weer moesten doven.

Dorpsstraat 125,

1531 HC Wormer

De Beemster.jpg

De Beemster

De Beemster is UNESCO-werelderfgoed door wegenpatronen. Het bijzondere wegenpatroon, samen met de destijds vooruitstrevende manier waarop de Beemster is drooggemalen, heeft ertoe geleid dat het op de lijst van UNESCO-werelderfgoed is geplaatst.

De Beemster

Inntel hotels Zaandam.jpg

Inntel Hotels Zaandam

Inntel Hotels is een 4-sterrenhotel. Het bestaat uit een unieke stapeling van bijna zeventig losse Zaanse huisjes, uitgevoerd in vier kleuren Zaanse groen.

Provincialeweg 102,

1506 MD Zaandam

Zaan industrail wall.jpg

Industriewand

Langs de rivier de Zaan was het in de 19de eeuw een broeinest van industrieterreinen wat ons een prachtig stuk industrieel erfgoed heeft nagelaten.

Pieter Ghijsenlaan

Loods 5, Zaandam 

Verfmolen de kat.jpg

Verfmolen De Kat

Molen De Kat is een oorspronkelijk in 1781 gebouwde achtkante bovenkruier met stelling, die sinds de gedeeltelijke herbouw in 1960 is ingericht als verfmolen.

Kalverringdijk 29

1509 BT, Zaandam

Bollen velden Egmond aan den Hoef.jpg

Bollenvelden 

De bollenvelden in Egmond zijn een bekende en populaire trekpleister in Nederland. Deze velden zijn gevuld met verschillende soorten bloembollen, zoals tulpen, hyacinten en narcissen, die in de lente in bloei staan. In de zomer zijn het de lelies, orchideeën, gladiolen en zonnebloemen.

Egmond aan den Hoef

Honig Breethuis.jpg

Honig Breethuis Museum

Het Honig Breethuis is een klein museum gevestigd in het voormalige woonhuis van de papiermakersfamilies Honig en Breet. Gidsen vertellen de verhalen over de vroegere bewoners en hun bedrijf. Daarnaast worden er verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder concerten, lezingen en wandelingen.

Lagedijk 80

1544 BJ, Zaandijk

bottom of page