top of page

Terug in de tijd op de Zaanse Schans: Ontdek de authentieke Nederlandse cultuur en geschiedenis

Als je op zoek bent naar een authentiek stukje Nederland, dan is de Zaanse Schans een absolute must-see. Dit openluchtmuseum is gelegen in de buurt van Zaandam, op slechts 3,5 km van Valerius Boutique Hotel en biedt bezoekers de mogelijkheid om terug te gaan in de tijd en te ervaren hoe het leven eruitzag in de 18e en 19e eeuw.


De Molens 'Old Holland' op zijn best

De Zaanse Schans is een prachtig bewaard gebleven stukje Nederlandse geschiedenis en toont verschillende traditionele houten huizen, molens, werkplaatsen en winkels. Je kunt hier ook musea bezoeken die laten zien hoe producten als kaas, klompen en cacao werden gemaakt en verwerkt.


Een van de hoogtepunten van de Zaanse Schans zijn de molens. Er zijn er maar liefst zeven te vinden, en allemaal zijn ze nog steeds in bedrijf. Sommige molens produceren meel, terwijl andere gebruikt worden om olie of verf te maken. Het is ook mogelijk om een rondleiding te krijgen in een molen en te zien hoe deze werkt.


Naast de molens zijn er tal van andere bezienswaardigheden op de Zaanse Schans. Zo kun je een bezoek brengen aan de klompenmakerij, waar je kunt zien hoe deze traditionele Nederlandse schoenen worden gemaakt. Of ga naar het Zaans Museum, waar je meer te weten kunt komen over de rijke geschiedenis van deze regio.


Een andere populaire activiteit op de Zaanse Schans is het nemen van een boottochtje over de rivier de Zaan. Vanaf het water heb je een prachtig uitzicht op de molens en de traditionele huizen en winkels langs de oevers.


Er zijn ook verschillende eetgelegenheden op de Zaanse Schans, variërend van cafés tot restaurants. Hier kun je genieten van heerlijke Nederlandse lekkernijen, zoals pannenkoeken en stroopwafels.


Al met al is de Zaanse Schans een fantastische bestemming voor iedereen die geïnteresseerd is in de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Het is ook een geweldige plek om te genieten van de prachtige natuur en de rustige omgeving. Of je nu een dagtrip vanuit Amsterdam maakt of je in de omgeving een paar dagen verblijft, de Zaanse Schans is een ervaring die je niet snel zult vergeten


Zaandijk

Degene die wandeling willen verlengen kunnen aan de aan andere kant van de Zaan verder wandelen via de Lagedijk in Zaandijk, een prachtige straat die je meeneemt terug in de tijd. De straat staat bekend om zijn historische huizen met hun kenmerkende Zaanse groene gevels en witte raamkozijnen. Tijdens een wandeling langs de Lagedijk kun je genieten van de rust en stilte van het platteland en tegelijkertijd genieten van het unieke uitzicht op de rivier de Zaan die langs de straat stroomt.

Naast de mooie huizen zijn er ook veel leuke winkeltjes en gezellige cafés te vinden langs de Lagedijk. Hier kun je genieten van lokale specialiteiten zoals de beroemde Zaanse chocolade, kaas en mosterd.

Tip

Wil je niet dezelfde weg teruglopen, dan kun je in het seizoen van mei tm oktober een voetgangersferry nemen over de Zaan, zie plattegrond. De prijs is €1,50, kinderen tot 10 jaar gratis, 7 dagen per week. Het hele rondje is dan 2,2 km lopen, valt wel mee toch?!Wil overnachten in de omgeving. Het prachtige Valerius Boutique Hotel ligt slechts op de 3,5 km van de Zaanse Schans, in het hart van Noord-Holland, en de wandelroute er naar toe is fantastisch. Klik op Valerius Boutique Hotel als je meer wilt weten over dit hotel grenzend aan het natuurgebied Wormer- en Jisperveld.

Comments


bottom of page